Network Menu

Verksamhetsberättelse 2005

SWEA VIRGINIA BEACH
ÖAMERICAS VIR 

INLEDNING

Ännu ett innehållsrikt år har gått med många trevliga sammankomster. En del medlemmar har flyttat men andra har kommit till, så vi ser med tillförsikt fram emot ännu ett gott SWEA-år.

STYRELSE

Året inleddes med årsmöte hos Stina Gustavsson den 7 februari. Styrelsen tillsattes då och har under året sett ut som följer:

Anna Lissnils-Morlock; Ordförande
Jenny Bertelrud;  Vice ordförande, Webmoster, Redaktör
Birgitta Sandgren; Sekreterare vt 05
Lena Hellåker; Sekteterare ht 05
Sara Gustavsson; Kassör
Johanna Wikström; Medlemsansvarig
Ewa Muscari; Aktivitetsansvarig
Monica Rabe; Projektansvarig
Ingvor Rentsch-Ståhlgren; Suppleant/ledamot
Anna Bakker; Suppleant/Ledamot

Styrelsen har varit samlad 9 gånger under med uppehåll för sommaren. Under året har Birgitta Sandgren, Sara Gustavsson och Anna Bakker flyttat hem till Sverige eller till andra platser i USA. Detta har gjort att styrelsen haltat lite.

MEDLEMMAR

Vid årsskiftet var vi 40 medlemmar. Fem medlemmar har under året flyttat men vi har samtidigt välkomnat några nya och det känns riktigt roligt. Medlemsavgiften på 40 dollar har stått kvar.

SWEABLADET OCH WEBSIDAN

Jenny har även detta år varit vår redaktör. Hon gör det med den äran och vi är så stolta över vår tidning. Vårt mål är att ge ut ett litet blad och en lite större tidning varje termin. Men efter ett litet (stort) missöde med Jenny dator så kunde vi inte ge ut någon tidning i somras och som en spin-off effekt av detta blev även höstbladet försenat. Vi beslutade då att slå ihop tidningarna till en lite större och denna kom ut lagom till Thanksgiving.

Jenny har också uppdaterat vår hemsida. Titta gärna in där och gå sedan vidare och besök SWEA guiden som Monica Rabe jobbat med. Där finns mycket trevlig och nyttig information. ( se www.sweaguiden.org)

REGELBUNDNA AKTIVITETER

Fredagsfika på Borders tillhör en av våra mest populära aktiviteter. Sista fredagen i månaden träffas vi över en latte och diskuterar om hur världsproblemen skall lösas.

Under året har vi träffats hemma hos varandra och tittat på svenska filmer. Vi började filmsäsongen med att titta på en TV serie som nyligen visats i Sverige, den hette Tusenbröder. En fortsättning är tydligen på gång i Sverige och den ser vi fram emot att se. Andra filmer som vi sett under året är Mors Elling, Psalmer från köket, Den tredje vågen, Såsom i himmelen och Kopps.

Bokklubben har träffats några gånger under året, uppslutningen var stor i början av året men mattades av allt eftersom året gick. Nu hoppas vi på ett stort intresse när vi startar upp med nya spännande läsupplevelser i februari. Vi har under året läst Ett fruset liv av Karin Wahlberg, Ro utan åror av Ulla-Carin Lindqvist, Svek av Karin Alvtegen, Löpgravsvägen av Kari Hotakainen och Bländad av makten av Britt-Marie Mattsson. Johanna har stått för allt det praktiska med att få hit böcker från Sverige och samordnat våra möten. Kostnaden för böckerna har varit 6 dollar styck.

ÖVRIGA AKTIVITETER

I mitten av mars firade vi Våffeldag i Good Shephard Lutheran Church på Laskin Road. Vi var ett 10-tal tjejer som njöt av nygräddade våfflor och kaffe.

Påskafton firades även i år på ett kylslaget Redwing Park med en pick-nick. Vi var ett femtiotal som samlades till tipspromenad, lotteri, äggjakt och grillning.

Även i år fick SWEA vara med på ett hörn på vårbazaren i Eastern Shore Chapel. Vi sålde bakverk, böcker och hantverk. Det känns bra att få göra reklam för vårt SWEA även i ett sådant sammanhang även om det inte ger så mycket vinst.

Den 6 juni träffades vi till nationaldagsfirande på Bayville Farms Park. Vi var ett 30- tal som samlades kring grill och uppdukade bord. Ett litet lotteri och en kubbmatch hann vi också med. Sånginsatserna var i år extra kraftfulla tack vare stor uppslutning från den militära sektorn.

I mitten på juni hade vi en avskedsfest för fem medlemmar som flyttar till andra orter. Gunilla Noaksson-Scarborough öppnade sitt hem för oss och vi hade en underbar kväll tillsammans på hennes altan. Alltid tråkigt när någon flyttar och när fem gör det samtidigt så märks det alltför tydligt.

En kick-off inför höstens arbete hade vi hemma hos Johanna i september månad. Vi bjöd även in våra norska väninnor. Det är alltid lika kul att se varandra efter sommaren. Några kunde berätta om en svensk sommar, andra hade varit på andra äventyr. Vi njöt av ärtsoppa , pannkakor och punsch och småpratade om vad som låg framför oss i form av bazar och regionmöte.

I början på november hade vi bjudit in Kristen Hodeen-Robinson till att prata om ”Living trusts” och allmän familjerätt. Hon har svenska rötter och ställde därför upp alldeles gratis för att ge oss denna information. Vi var tyvärr inte så många den kvällen, vilket var synd när ett så intressant ämne togs upp.

En dag i början på oktober var vi ett gäng tjejer som styrde kosan mot den långa bron över Cheasapeak Bay. Målet för dagen var Cape Charles, en liten ort på Eastern Shore, som hade sin storhetstid i slutet på 1800-talet. Med Monica Rabe som både guide och chaufför, fick vi oss mycket matnyttigt till livs denna dag. Vi avslutade dagen med en god lunch vid en Marina i utkanten av Cape Charles. Detta nybyggda område ser ut som ett mellanting mellan Liseberg och en karibisk småstad.

Race for the Cure gick i år av stapeln lördagen den 22 oktober. Det är ett 5 km långt lopp som man antingen går eller springer. Överskottet går till Susan B.Komen´s Foundation som sysslar med bröstcancerforskning.

Helgen efter gjorde SWEA reklam för sig på IKEA i Washington som firade 20-årsjubileum. Monica Rabes son, Fredrik jobbar där och frågade om vi vill göra lite PR för SWEA. Stina, Monica och Anna åkte dit och serverade köttbullar och gravlax och gjorde reklam för oss i sina vackra Sverigedräkter. IKEA har alltid varit generösa mot oss så det kändes som en fin gest att ge lite tillbaka. Glöm inte av att det finns en kupong i SWEA bladet som är värd 15 % i Foodshopen.

SWEAs ÅRSMÖTS I NEW-ORLEANS

I våras var det världsmöte i New Orleans. Anna, Jenny och Monica representerade oss där. Sedan några år tillbaka är det regionmöte varje år och internationellt möte vartannat år. På programmet stod det lite mer formella årsmötet. Detta omgavs sedan av olika föredrag och workshops. Monica fick tillfälle att berätta om vad SWEA guiden kan erbjuda. Tjejerna fick också lite tid till att se de omtalade kvarteren och äta av den berömda maten.

REGIONMÖTET I BOSTON

Monica Rabe representerade oss i höstas på regionmötet i Boston. Hon hade där tre roller att leva upp till. Först och främst att representera Virginia Beach sedan att berätta om hur arbetet med SWEA guiden framskrider samt att vara representant för framtidskommittén.

JULBAZAR OCH JULFEST

Vid årets julbazar var vi åter tillbaka i den ”gamla” kyrkan Good Shepard Lutheran Church, vilket kändes bra. Köket är nu renoverat och fungerar bra med tanke på den typ av aktivitet som vi har. Vi hade i år öppet mellan kl. 9-15. När vi förberett och jobbat inför bazaren så har vi hållit till i Anette Jonssons beachhus på 44.e gatan. Anette har upplåtit sitt hus till förberedelserna och till förvaring av alla grejer som en bazar medför. TACK! Varje måndag har vi träffats och jobbat några timmar med avbrott för lunch, som vi, de flesta måndagarna kunnat avnjuta på gräsmattan med utsikt över stranden. UNDERBART!  Gunilla fungerade även i år som den som håller samman det mesta inför bazaren och det gör hon med den äran. Luciatåget var i år större än på många år, vilket berodde på att vi bjudit in lite norska småflickor. Årets Lucia hette Lina Brunfelter. I Virginia Pilot publicerades en stor artikel om vår bazar och om vad Lucia och glögg är för något.

Julfesten hölls även i år två veckor efter bazaren. Vi hjälptes åt att förbereda hemma så mycket som möjligt och träffades på lördag fm för att duka och ställa i ordning. Det kom ca 65 personer på festen och även denna SWEA-julfest visade Olle Rabe prov på sina skådespelartalanger när han dök upp som tomte. Monica Rabe hade också detta år lyckats få SAS att skänka en flygbiljett till ett lotteri. Detta gjorde att vi fick in nästan 1000 dollar bara på lotteriet.

DONATIONER

Vi hade beslutat att vi även i år skulle skänka böcker skrivna av Astrid Lindgren/Elsa Beskow till barnsjukhuset. Men döm av vår förvåning när kontaktpersonen i år avvisade våra goda intentioner och tackade nej med motiveringen att barnen oftast väljer mer lättillgängliga och välkända böcker!!

ÖVRIGT

Ett stort tack till alla er som också detta år har jobbat och slitit för att allt skall bli så bra som möjligt. Vi lever definitivt upp till SWEAs mål att skapa nätverk bland svensktalande kvinnor, stödja nyinflyttade, föra våra traditioner vidare till våra barn samt sprida kunskap om vårt land och vår kultur.

Virginia Beach den 7 februari, 2006