Network Menu

Verksamhetsberättelse 2013

SWEA VIRGINIA BEACH
ÖAMERCAS VIR 

INLEDNING

2013 inleddes lite skakigt for oss i styrelsen, ivern inför året och våra aktiviteter fanns inte riktigt. Vi bestämde oss för att ligga lite lågt med t. ex basaren, då vi inte visste hur det skulle se ut med resurser. Men det tog inte lång tid förrän entusiasmen kom, i form av vår planerade filmfestival. Strax därefter hade vi ett bord på Sons of Norways julbasar vilket var väldigt lyckat och vilket i sin tur smittade av sig pa vår egen julbasar. Vilket år det blev! Roliga nya aktiviteter och klirr i kassan. Anette har fortsatt styrt vårt lilla skepp, med fast hand – och enorm hänförelse och glöd; precis vad var lilla grupp behöver.

STYRELSE

Årsmötet hade vi hemma hos Else-Marie Lilland, som dukat i kunglig stil åt oss. Vi var 13 medlemmar runt bordet och vi åt soppa som vi brukar. Styrelsen tillsattes då och har under året sett ut som följer:

Anette Johnson; Ordförande
Maria Ström; Vice ordförande
Marie Hagberg; Kassör
Anna Lissnils; Sekreterare
Gunilla Noaksson-Burke; Medlemsansvarig
Josefin Manelski; Webansvarig
Helene Olivecrona; Aktivitetsansvarig

Gruppen har haft 10 styrelsemöten under året.

MEDLEMMAR

Vi hade vid årskiftet 24 medlemmar. Medlemsavgiften är 45 dollar.

WEBSIDAN

SWEA International har under året bytt web-host.  Josefin och Anette har gjort det enorma jobb som ingick i att flytta över all information från den gamla sidan, till den nya.

AKTIVITETER

SWEA-året började den 23 januari då Anette bjöd hem oss alla till henne. Hon ville tacka våra medlemmar för det allt jobb som gjorts inför och under julbasaren. Här fick vi även tillfälle att träffa och tacka Monica Rabe som fanns på orten. Vår gemenskap i gruppen betyder mycket för många av oss, och utan Monicas initiativ att organisera oss som SWEA-avdelning skulle vi säkert inte ha denna sammanhållning.

FilmFestival:

Vår ambition att få en svensk filmfestival gick i lås detta år. Efter enormt mycket arbete av filmkommittén med Malin som drivande kraft (och med otal email och telefonsamtal till Europa) fick vi äntligen napp av en filmdistributör. Det skulle bli ’Nobel’s Testamente’ och vi bokade in oss på Museum of Contemporary Art i Virginia Beach den 24 oktober. Anette hade ordnat ett PayPal konto åt oss så våra gäster kunde betala med kreditkort. Vi hade ett Sverigebord med lite böcker och souvenirer till salu, godiskiosk, och bar. Vi hade cirka 140 besökare. Norfolks egen konsul, Rolf Williams var inbjuden hedersgäst och introducerade filmen, och även Alfred Nobel vars fest filmen kretsar runt. Vi visade också ett bildspel om Sverige innan vi satte igång filmen. Efteråt verkade som att alla tyckt om filmen, och vi tror att vi kommer att kunna fylla fler platser nästa år.

Filmkvällar:

Årets första filmkväll körde vi hemma hos Anna L, och “Kokvinnorna” den 14 mars, vi fortsatte sedan med “Hypnotisören”, den 17 april hemma hos Marie och vi var väldigt många. Vi hade lite trassel med tekniken, men det gick till slut. 8 maj körde vi ”Searching for Sugarman” hos Anette och nästa gång hade vi utomhusfilm ”Europa Blues”, hos Malin. Jättemysigt, men vi fick sitta under parasoll ett tag, då det kom lite regn, men vi höll ut. 16 oktober såg vi ”Äta Sova Dö” också hemma hos Malin.

Teater/Opera:

Även detta år har Anette varit snäll och bjudit med oss till The Virginia Opera, och på deras generalrepetitioner. Vi har sett ”A Streetcar named Desire”, ”Figaros Bröllop” och ”Trollflöjten”. Vi har också varit på Little Theatre i Virginia Beach, och sett ”Rent”.

Nationaldagen:

Nationaldagen firades i år i Malin Falcks trädgård. Vi grillade och sjöng nationalsång. Det var en skön kväll och flera av de yngre badade i Malins pool. Även iår hade vi gjort rulltårtor ihopsatta till en lång härlig gräddtårta.

Midsommarafton:

Nu kan vi nog kalla detta en tradition: åter igen firade vi midsommar hos Anette, vid hennes härliga strandhus. Till och med vädret påminde oss om riktiga midsomrar, då det var lite småkallt denna eftermiddag. Vi klädde midsommarstången och dansade små grodorna tillsammans med ackompanjemang av Anna L som försökte hänga med på gitarr.  En fantastisk eftermiddag och kväll där även vår konsul Rolf Williams tittade in. Midsommarmat såsom sill, lax, och Jansson och annat gott hjälptes vi åt att ordna.

Räkfrossa:

Istället för kräftskiva, hade vi räkfrossa detta år, den 14 september. Vi dukade långbord på Maries baksida, och fick precis plats. Räkorna var jättegoda, men av varierande storlek. Det var varmt och skönt och till och med myggfritt. Vi höll alla med att detta var ett roligt och gott alternativ till kräftorna.

Världsmöte i Bologna, Italien:

Detta år var det också dags for ett s.k. Världsmöte igen, denna gång med 29 medlemmar starka SWEA Rimini som värd. Vi skickade vår trogna ordförande Anette Johnson. Hon berättade att det var rekordmånga deltagare, fler an 400. Anette deltog även årets regionmöte, som också hålls vid samma tillfälle, en av dagarna. Världsmötet, vars ena segment är riktat till den internationella styrelsen (med ett formellt årsmöte) erbjuder ofta ett antal andra evenemang. Flera intressanta talare fanns på plats, bl a Sveriges ambassadör Ruth Jacoby, Agnes Gudmundsom Lidback (SI) och Åsa Lena Lööf (fd ordforande i SWEA International, och ledamot i SVIV och många av er minns att hon kom på vårt eget regionmöte 2006). Man erbjöd också workshops med ämnena ”Barn utomlands och det svenska språket”, ”SWEA i framtiden” och ”SWEAs kommunikation”. Anette hann också med en del sightseeing bl a en cykeltur som lät helt fantastisk.

Julpyssel:

Vi träffades 6 eller 7 gånger under hösten, för att förbereda vår julbasar. Även i år har vi fått vara i Anettes strandhus, vilket underlättar arbetet enormt. Dels att slippa dra runt på allt material, och dels har hon fenomenalt arbetsbord. Vi gjorde tomtar, och vikingar och nytt för i år; en liten ängel.

Bazaar-bord hos Sons of Norway:

Då vi fått en inbjudan från Sons of Norway att hyra ett bord på deras julbasar beslöt vi att göra ett försök. Om inte annat är det ett tillfälle for PR om SWEA, och ett sätt att få nya besökare till vår basar. Det visade sig att vi inte bara fick väldigt mycket uppmärksamhet, utan också att de gillade våra tomtar, och vi sålde riktigt bra hela dagen.

Julbazar:

Med en strikt budget, och få aktiva entusiaster blev det med en ödmjuk inställning vi började planera for basaren. Men vartefter tiden gick, och med en nytändning från den norska basaren såg vi alla fram emot den 7 december. Vi fick även detta år hjälp av ”SWEA Livgarde”; flera manliga partners ställde upp hela dagen – vilket behövdes, eftersom vi hade rekordmånga besökare. Lång kö till köket, vid flera tillfällen och nästintill tomma bord när vi började packa ihop på eftermiddagen. Detta år har vi synts pa Facebook vilket vi tror har hjälpt besökarantalet, men självklart har också filmfestivalen, och den norska basaren dragit en del nya besökare till vår julbasar. Vi avslutade SWEA-året med en liten Luciafest (13/12) med glögg hemma hos Anna L, då vi kunde se SVT’s Luciafirande fran Olaus Petri kyrka i Örebro vilket många tyckte om.

Diverse:

  • Den 6 mars hade vi finbesök i Norfolk av HMS Falken, ett svenskt skolskepp. Malin och Anette välkomnade dem, å SWEAs vägnar och flera medlemmar besökte skeppet, vilket de svenska kadetterna verkade uppskatta. 18 av besättningspersonalen sprang även i COX (High School) FALCON 5K, där även flera av oss sprang – eller stod och hejade på. Och grattis till Anette som vann sin åldersklass!
  • Även detta år hade vi en bokbytardag. Denna gång hos Gunilla den 27 mars då vi också passade på att äta goda våfflor.
  • 27 april firade vi Valborg, hemma hos Josefin. Vi grillade korv och hade mini-majbrasa i deras firepit.
  • Vi har även under året haft flera DownTownkvällar, och träffats på Pacifica, Back Deck och One Fish Two Fish. Minnesvärda kvällar med störtregnsstorm på Back Deck, och plank-övningar på One Fish Two Fish.
  • Under sommaren ordnade vi även stranddagar där hela familjen var välkommen.

SWEA PRODUKT

Vi har från och med i år en godkänd s.k. SWEA-produkt; en haklapp med ”I have Swedish roots” tryckt – med SWEA-loggan förstås.

DONATIONER

Inga donationer gjordes detta år, då SWEA International gett oss instruktioner att inte fortsätta med denna typ av donation. Senare under året, ändrades detta – och vi kommer kunna fortsätta hjälpa ForKids, med möbler och annan inredning från IKEA (om detta är vad vi väljer göra).

ÖVRIGT

Med en julbasar som förde med sig både uppmärksamhet, och en högre vinst för året, hoppas vi, tillsammas med stark medlemsåterväxt mot slutet pa 2013, kunna få en nytändning detta år. Vi hoppas att med många nya medlemmar kanske kunna få nya ideer om aktiviteter och annat.