Network Menu

Verksamhetsberättelse 2014

SWEA VIRGINIA BEACH
ÖAMERCAS VIR

2014

INLEDNING
Ännu ett innehållsrikt år har gått med många roliga sammankomster. Som alla år, har en del medlemmar flyttat, men vi har samtidigt kunna välkomna helt nya medlemmar. Vi ville i år göra något på våren och fick tillfälle att prova på den stora NATO-festivalen i Norfolk och började tidigt planera för en andra FilmFestival på MOCA, och på hösten blev det julbasarer för hela slanten.

STYRELSE
Årsmötet hade vi hemma hos Anna Lissnils. Vi var 10 medlemmar och vi åt soppa som vi brukar. Styrelsen tillsattes då och har under året sett ut som följer:

Anette Johnson Ordförande
Maria Ström Vice ordförande
Marie Hagberg Kassör
Anna Lissnils Sekreterare
Annica Granlund Medlemsansvarig
Johanna Hagebeck Ledamot/Webmoster

Gruppen har haft 10 styrelsemöten under året, plus flera möten om julbasaren.

MEDLEMMAR
Vi hade vid årskiftet 31 medlemmar. Medlemsavgiften är 45 dollar.

WEBSIDAN
Anette och Johanna har under året skött om web-sidan och sett till att den kontinuerligt uppdaterats. Anette har lagt in en massa extra roliga sidor i år.

AKTIVITETER
SWEA-året började den 16 januari med en månskenspromenad och fortsatte med en välkomstlunch hos Anette för nya medlemmar. I februari sågs vi på operan, och på årsmötet. I mars var det åter igen ett operatillfälle, och filmkväll och lunch på nya svenska restauranten, (Swe)Dish, och i slutet på månaden hade vi bokbytarkväll med våfflor som nu börjar bli tradition. I april hade vi en downtown kväll på Sonoma, vid Town Center och vi var med på den stora NATO-festivalen. Vi importerade många nya saker från Sverige med julbasaren i åtanke som backup om sakerna inte såldes på detta tillfälle. Vi köpte handdukar från Ekelund, prydnadssaker och köksgrejer från Sagaform och AnnaViktoria. I maj var vi några som gick på line-dancing på The Banque och dagen efter var det Valborgfirande hemma hos Josefin. Vi hade en filmkväll, och flera planeringsmöten inför både filmfestival och NATO festival. Den 16 maj var vi några som var med och firade Dish’s officiella öppnande och vi avslutade månaden med en kvall pa ölbryggeriet SmartMouth. I juni firade vi nationaldag hos Malin Falck och midsommar i Anettes strandhus. I juli fick vi visning av Chrysler Museum, och hade en beachdag och en filmkväll. I augusti hade vi igen en filmkväll, och likas i september och har börjar vi ocksa träffas infor julbasaren, med planering och pyssel. I oktober åkte tre medlemmar på regionmötet i North Carolina och förutom vår fina FilmFestival, hade vi en filmkväll och flera pysselkvällar och dagar. I november fortsatte pysslandet en hel del, och vi hade även vårt bord hos Sons of Norway. I december hade vi vår egen julbasar, och Luciafest hos Marie Hagberg för att avsluta året. Nagra sweor var även med och lussade på Volvo Penta i år – kanske en ny tradition?

Norfolk NATO Festival – 26 April: Det var med höga förväntningar vi satte upp vårt bord denna morgon. Många besökare var väntade, och även ett kryssningsskepp skulle lägga till under dagen. Vi delade tält med SweDish som serverade ärtsoppa hela dagen, vi sålde fina varor, vår goda rulltårta och chokladbollar. Vi fick många besökare, även om vi kände oss lite åsidosatta då vi ju inte var placerade vid de NATO-länder som alla hade utställningar. Och jo, visst kom ett stort kryssningskepp – men de passagerare vi såg, tågade alla in i bussar mot utflykter på annan ort. Tyvärr blev inte detta vad vi hade hoppats, då de flesta besökarna kom med förväntan att få ambassadsponsrat gratismaterial men vi sålde ända en del, och fick ut info både om SWEA och våra basarer.

FilmFestival – 23 oktober:
Arbetet med FilmFestivalen satte igång tidigt på året, med en kommite innehållande Malin, Anette, Gunilla, Maria, Anna och Lotta. Vi visade Simon och Ekarna, och Annicas man, Hans, talade inför filmen om tiden i Sverige under andra världskriget. Joakim Falck fick också en stund före filmen att berätta om Volvo Penta, som generöst sponsrat evenemanget. Vi hade flera fina försäljningsbord uppsatta i foajen, där vi sålde svenska varor, såsom böcker, handdukar och förstås godis. Vi hade även en bar där vi serverade vin och öl. Allt blev väldigt lyckat, även om det var fler tomma stolar i salongen, än vi alla hade hoppats på.

Filmkvällar:
Vi såg många bra filmer under året: Försvunnen, Monica Z, Mig äger ingen, Återträffen, Zorn, Hundraåringen, Skumtimmen och Vi är bäst.

Teater/Opera:
Anette har även detta år bjudit med oss på generalrepetitioner på The Virginia Opera. I år såg vi Arianne auf Naxos och Carmen.

Regionmöte i Greensboro, NC – 3-5 0ktober
Anette Johnson, Annica Granlund och Lena Maraia bilade ner till Greensboro den 3 oktober. Möten varvades med glada tillställningar och North Carolina BBQ. Lördagens regionmöte hölls på Volvo Trucks Convention Center, där efter mötet fick åka och beundra Volvo och Mack Trucks. Kvällens middag med vinprovning hölls på Stonefield Cellars, där vi underhölls av N.C’s kultur stipendiat Kristoffer Emanuelsson.

Julpyssel:
Vi träffades många gånger under september, oktober och november, med Maria Ström i spetsen, för att tillverka saker till vår julbasar. Tyvärr var det i år väldigt få som kunde pyssla, vilken tog på krafterna på de få som troget kom. Men även detta år fick vi ihop en massa nya tomtar. Tacksamt har vi fått ockupera Anettes strandhus, även i år vilket underlättar arbetet enormt.

Bazaar-bord hos Sons of Norway – 8 november:
Förhoppningsvis nu en ny tradition, att vara med på Sons of Norway’s basar tidigt i november. Det kom massor med folk, och det var trångt runt vårt lilla bord. Vi sålde böcker, dukar, godis och en del av våra fina tomtar.

Julbazar – 6 december:
Julbasaren inleddes med att några av oss var nere i lokalen redan på torsdagen och diskade alla kaffekoppar och tallrikar inför lördagen. På fredagen träffades vi i förrådet och lassade in i bilarna. Bord var samtidigt levererade av andra medlemmar till kyrkan. I vanlig ordning arbetade vi som små myror hela fredagen, och satt upp alla fina bord. Anette hade byggt stånd till alla våra bord, och vi hade iår också tygdukar överallt utom i kafeet. Det var verkligen fint! Full rulle på lördagen från tidig morgon till sen eftermiddag. Vi hade förlängd öppentid iår och en manuell räknare användes hela dagen. 444 personer kan vi skryta med och det var fullt i lokalen under luciafirandet. Tyvärr var det väldigt varmt, och en del klagade på att det inte fanns plats att sitta i cafeet. Annars var allt väldigt lyckat – vi sålde mycket, även av de nya sakerna som mat och godis.

DONATIONER
Inga donationer gjordes detta år. Organisationen ForKids kontaktades på våren, men då de inte hade några nya lägenheter fanns inte tillfälle att donera IKEA-varor som vi tidigare gjort. Under den senare delen av året fick vi dock nya direktiv av SWEA International, där de inte anser att denna typ av donation överensstämmer med SWEAs riktlinjer.

Virginia Beach 2 februari 2015