Network Menu

Verksamhetsberättelse 2016

VERKSAMHETSBERÄTTELSE
SWEA VIRGINIA BEACH ÖAMERCAS VIR
2016

INLEDNING Jag vet inte om ni andra håller med, men jag tycker detta år gick oerhört fort förbi. SWEA Virginia Beach hade ett stort och aktivt år; kanske det har gjort att det gått ännu snabbare, vad vet jag. Vi hade både stort Regionmöte, och FilmFestival, båda med stor succe..

STYRELSE Årsmötet hölls hemma hos Anna Lissnils, den 9 februari. Vi var 15 medlemmar och vi åt soppa som vi brukar. Styrelsen tillsattes då och har under året sett ut som följer:

Annie Falkenby    Ordförande
Anette Johnson    Vice ordförande
Lotta Bjuve    Kassör
Anna Lissnils    Sekreterare
Annica Granlund   Medlemsansvarig
Marie Liljeqvist    Medlemsansvarig/Ledamot
Stella Gedda    Aktivitetsansvarig
Maria Ström    Ledamot

Vi har haft 9 styrelsemöten under året.

MEDLEMMAR Vi hade vid årskiftet 33 medlemmar. Medlemsavgiften är 45 dollar.

WEBSIDAN Monica har jobbat hela året med att städa upp på hemsidan. Hon har strukturerat om, och lagt till information där det saknats. Anette har också hjälp till med uppdateringar av kalender och aktiviteter.     Vi har använt Evites till våra evenemang och det fungerar bra. Stella har skickat ut dessa och även uppdaterat Facebook.

AKTIVITETER SWEA-året inleddes den 13 januari med ett mysigt initiativ taget av Anette; en lunch i Williamsburg. Med en majoritet av medlemmar på sydsidan, blir tyvärr alla aktiviteter också på den sidan. Anette ordnade bord på Blue Talon Bistro, och nästan alla våra medlemmar från norrsidan mötte upp ett litet gäng från andra sidan, som åt lunch tillsammans. Arbetet inför årsmötet var redan igång, med ett par möten tidigt i januari för att se till att det fanns en styrelse och budget inför det kommande året. Tänk att vi fick ihop en styrelse i år igen!

Den 20 februari bar det av till Richmond, för en stadstur. Tack vare Helene K’s man Tom fick vi för en andra gång en guidad tur med historiskt tema. Tom hade ordnat en minibuss där alla fick plats. Tom berättade bl a om svenskättlingen Ulric Dahlgren, som gett namn till de spännande Dahlgren Papers. Värt ett klick på google. Det var en jättelyckad dag där till och med vädret var på vår sida.

Våffeldagen firades som sig bör, med god uppslutning hemma hos Annie. Här brukar vi också ta med oss svenska böcker och byta till oss lite nytt till våra bibliotek. Några dagar senare träffades vi på VälkomstLunch på DISH för att välkomna nya (och återkommande också förstås) medlemmar. I april var vi också några som gick på Asia Lantern på Norfolk Botanical Gardens. Den 14 maj hölls Eurovision på hemmaplan, och även om Sverige inte vann så kände vi oss som vinnare hemma hos Annie, som höll partaj för oss. Kanske en ny tradition!

Sen blev det sommar! Den inledde vi med traditionsenligt nationaldagsfirande hemma hos Malin – och även i år en lång gräddtårta, sång och bad i poolen. Den 20 juni var det fullmåne, och några av oss träffades för en beachpromenad  i mörkret. Sen var det dags för midsommar igen, och den fick vi åter igen fira i Anettes härliga beach-hus. Som vanligt var det stor uppslutning, och fenomenal mat en masse – allt som hör till det traditionella smörgåsbordet. Midsommarstång kläddes, och vi dansade ringdans, till de solbadande turisternas stora förtjusning. Grannarna har väl vant sig vid det här laget.

Under året har arbete kontinuerligt pågått i de olika kommiteerna. Ett stort och fantastiskt jobb gjordes av de som planerade FilmFestivalen och Regionmötet med Anette i spetsen. Hon är en fantastisk ledare och ’go- getter’! I år lade vi FilmFestivalen (fjärde i ordningen) så att det tillät deltagare på RM att kunna deltaga, då den gick på torsdagkvällen. I år visade vi ’En man som heter Ove’ och det var en stor succe! Alla biljetter sålda, och alla älskade filmen. Volvo Penta sponsrade evenemanget generöst även i år, tillsammans med ett flertal andra företag med och utan sverigeanknytning. Dagen efter erbjöds två utflykter – fyrhjulscyckling på strandpromenaden eller besök på hangarfartyget USS Ronald Reagan. Detta besök var oerhört uppskattat och det pratades om det hela helgen. Annicas man Hans var med och berättade om militärbasen och även om olikheter i Sverige och USA. På kvällen åt vi på den italienska restauranten Isle of Capri, med fantastisk utsikt över havet.

På lördagen var själva mötet. Anette hade ordnat så vi kunde hålla detta med klass! Princess Anne Country Club – vackert belägen och med fina lokaler för möte och mat. Toppenbra! En del formaliteter måste avklaras, men det hanns också med en del diskutioner, och även chokladprovning. Sen åkte vi på delfintur! ’Tur’ i dubbel bemärkelse då vi hade enorm tur med vädret och det inte var särskilt kallt. Även i trippel bemärkelse, eftersom vi också hade tur att få se massor av delfiner. Här hade vi också chans att mingla och prata med varandra över ett glas vin. Härlig eftermiddag! På kvällen åt vi god middag tillsammans på Princess Anne igen – och avslutade med en rolig musikfrågesport.

De morgonpigga kunde på söndagmorgonen inleda dagen med yoga, och det var många som orkat upp. Det erbjöds även en guidad tur på MOCA (Virginia Museum of Contemporary Art).

Alla deltagare verkade vara enormt nöjda och imponerade av vad lilla Virginia Beach ordnat. Det var flera som hjälpte till men Anette drog ett stort lass. Tack för ett jätteproffisgt möte! Deltagarna var som följer: Atlanta 4, Boston 3, NJ 2, NY 1, NC 6, Philly 6, DC 4 och VB 14 = 40 deltagare

Efter allt detta var det dags att sadla om inför julen. Julbasarskommiteen jobbade också under hela året med planering och inköp. Vi fick tråkiga nyheter på hösten om att Maria, vår pyssel-klippa planerar att flytta hem till Sverige. Med detta i åtanke, köpte vi in mer varor än tidigare år. Malin F var vår inköpschef och hon letade med ljus och lykta efter bra leverantörer av både kvalitet och bra pris. Hon gjorde ett kanonjobb, och vi fick mycket nya varor att erbjuda. Vi hade tur och fick behålla Maria under hela hösten och julen, så det blev ändå ganska många handgjorda tomtar i verkstaden även i år.

Sen drog vi i gång, med Sons of Norway’s basar (fjärde gången i ordningen) den 12:e november. Mycket folk som vanligt och ett bra tillfälle för oss att göra reklam för vår egen basar. Vi börjar känna oss som hemma där och det känns som de har börjat se oss som en viktig del av deras basar.

Den 17 november var det ett gäng som åkte till Norfolk Botanical Gardens för ’Million Bulb Walk’. Denna trädgård är trevlig att besöka alla säsonger. Nu med jultema förstås, och just miljoner små lampor..

Med ett kort uppehåll för Thanksgiving, var det sedan dags för årets julbasar. Med hjälp av tuff rekrytering av Monica, fick vi ihop det även i år. Vi började redan på onsdagen med att förbereda nere vid kyrkan. Ett
gäng var där och diskade, och hängde upp vår fina banner. På fredagen var vi tillbaka för att sätta upp alla bord, stånden, dukar och till sist alla produkter. Luciatåget (som hade övat under hösten, under Annies ledning) kom också för en generalrepetion. Lördagen blev en succé men många besökare och stor entusiasm. Även detta år fick vi hjälp av flera ur det s.k. SWEA Livgarde – våra trogna män som ju också drar sina strån till stacken. Flera barn och ungdomar var med och hjälpte till också. Vi hade ett stort fint bakbord, mycket ny och rolig mat och alla de nya produkterna. Vi har en sån fin julmarknad som vi alla kan vara så stolta över! Tack vare våra besöksräknare vet vi att det var ungeför mellan 440-450 besökare.

Vi har också haft turen att få behålla Annica ett extra år, och tack vare hennes kontakter med NATOs alla ’medföljande’ och dess nätverk, fick vi chans att deltaga i deras decemberlunch. Här hade vi fått två stora bord till förfogande, och möjlighet att sälja svenska varor. Förutom en ypperlig chans till PR, var detta också ett bra tillfälle för oss att sälja överblivna varor från de båda julbasarerna. Vi bjöd även på ett Luciatåg med stor uppslutning. När dagen var slut fick vi packa ner ett avsevärt mindre lass, då vi sålt jättemycket varor. Alla  tycktes också ha uppskattat Lucia-tåget. Vi hoppas förstås att vi kan hålla kontakten med denna grupp, och kanske bli inbjudna igen.

Vid det här laget är man nästan trött på jul redan, men med hjälp av SVTs Luciafirande får man ny energi igen. I år var sändningen från Varbergs Fästning och verkligen mysig. Vi var ett rätt stort gäng som träffades hemma hos Anna L, och här hade vi också chansen att köpa det sista av de överblivna matvarorna från basaren, tack vare Malin som inventerat och ordnat.

Den 16 december åkte vi ut till Chesapeake och lussade för Volvo Penta igen. Ett verkligen uppskattat evenemang. Nästan lika många som var med på julbasaren ställde upp igen denna gången.

Förutom ’En man som heter Ove’ har vi under året sett åtta filmer tillsammans: Min så kallade pappa, En Duva satt pa en gren och funderade på tillvaron, The Danish Girl, Mannen på Taket, Palme, Trevligt Folk, Glada hälsningar från Missångerträsk och En underbar jävla jul.

DONATIONER Inga donationer gjordes detta år men diskutionerna har fortsatt under året angående vad vi vill göra och vad vi ’får lov’ att göra inom SWEAs ramar.

Virginia Beach 16 februari 2017